Levegőn száradó gyurma, ahogy én csinálom.

Számomra az alkotás csúcspontja, amikor valamit a saját kezem közt formázhatok, ilyenkor valóban megszűnik a külvilág és teljes mértékben beszippant a kreativitás.

Kezdetben én is vásároltam levegőn száradó gyurmát, de úgy kb. 5 éve rákaptam a papírmaséra és úgy éreztem, hogy valami papír alapú masszával kell, bevonjam. Na, innen jött az ötlet, hogy jó akkor csinálunk magunk egyet.

Nagyon sok próbálkozás volt mire megtaláltam a megfelelő arányokat és összetevőket.

Én vagyok az a személy, aki el is tudja mondani, hogy hogyan készíts olyat, ami nem jó, olyat, ami jónak tűnik, de menet közben rájössz, hogy mégsem ilyet szeretnél. 🙂

Na de lássuk, én mit is használok.

  • Egy 2 és ½ dl-es bögre lesz a mércénk
  • WC papír- ez a legjobb (ebből egy guriga)
  • Egy bögre Saját készítésű ragasztóm – receptrét kattints ide
  • Vagy Csirizzel is tökéletesen működik – erre is van receptem 🙂 => itt
  • 1 és ½ bögre Kukoricakeményítő
  • ½ Bögre liszt
  • 3-4 evőkanál Baba olaj, vagy olívaolaj. Én a baba olajt azért szeretem, mert attól finom illatos lesz a massza.

Észrevétel: azt vettem észre, hogy a liszt mindenképpen kell bele, de minél kevesebbet teszünk bele annál tovább lesz felhasználható a gyurmánk, azaz annál később romlik meg.

Én dagasztó, kelesztő tálban szoktam elkészíteni, mert az tökéletes méret ezekhez az arányokhoz.

A tálat félig engedem langyos vízzel és beletekerem az egész tekercs WC papírt. Bele is tépkedhetjük, ha úgy kényelmesebb.

Én a kezemmel szoktam a vízben szétdolgozni. Miután úgy látom, hogy csak papír rostokból áll az egész akkor egy apró lyukú szűrőn leszűröm és kinyomkodom a papírból a vizet.

Kapunk egy papír tömböt 🙂

A tálunkba mivel már nincs víz, ezért belemorzsolom, volt már rá példa, hogy sajtreszelővel reszeltem bele. Megint csak kinek mi a kényelmesebb.

Erre a papír morzsalékra jön egy bögre ragasztó, amivel jó alaposan összegyúrom.

Ezt követően nyakon öntöm egy bögre kukoricakeményítővel és tovább gyúrom a kezemmel.

Jöhet bele a baba olaj. Tovább gyúrom a masszát.

És végezetül még adok hozzá ½ bögre kukorica keményítőt és ½ bögre lisztet. Ezt is jól összegyúrom.

Mint a jó keltészta szépen elválik gyúrás közben a kezemtől.

Ezzel kész is volnánk elkészültünk saját készítésű papír alapú levegőn száradó gyurmánkkal.

A tárolását illetően én folpackba szoktam tekerni és hűtőbe teszem így több hetet is kibír. Másfél hónapot biztos, lehet tovább is, de addigra felhasználom mindet 🙂

 

Ezzel a levegőn száradó gyurmával készíthetünk papírmasé figurákat, tündérházakat, és amit csak el tudunk képzelni.

Szeretnél mindig értesülni hasznos kreatív ötletekről, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, ha még nem tetted meg.

Feliratkozom a hírlevélre!

Jó gyurmázást 🙂

Edina

(DinArt)

Szólj hozzá!

Kérlek várj...

Feliratkozom a hírlevélre!

Szeretnék rendszeresen kreatív ötleteket kapni!

Ha tetszik a blogom, kövess bátran! :)