Adventi naptár házilag fillérekből? Megmutatom, hogy készíts egyedi Adventi naptárt házilag.

Elérkezett a nagy karácsonyi készülődés időszaka. Természetesen ettől nem mindenkinek repes a szíve, de nekünk, kreatív kézműveseknek, ez az időszak maga a Kánaán. 🙂 Rengeteg a tennivalók, és én nagy igyekezetemben majdnem el is vétettem a fontossági sorrendet. Szerencsére Katalin írt nekem, hogy Adventi naptár ötleteket szeretne. Töredelmesen bevallom, hogy én már a mikulás témát boncolgattam volna, pedig az Adventi időszak előbb kezdődik. Egyszóval nagyon hálás vagyok neked Katalin és köszönöm, hogy figyelmembe ajánlottad az adventi naptár ötletét. Több elképzelésem is van, ennek a kivitelezésére, tehát érdemes lesz jövő héten is “találkoznunk”, ha te is Adventi naptár ötleteken töröd a fejedet. Ráadásul, mindegyik nagyon mutatós, és jópofa megoldások is egyben.

Így most, a felnőttek és gyerekek nagy örömére, adventi naptárt ötlettel érkeztem, ami házilag is elkészíthető, és nem utolsó sorban pár száz forint ráfordítással kivitelezhető.

Na de nézzük, hogy ennek az Adventi naptárnak az elkészítéséhez, mire lesz szükséged.

 • 24db gyufás doboz
 • Karácsonyi csomagoló papír
 • Csomagoló szalag
 • Maszkoló szalag
 • Karton doboz
 • Olló
 • Ragasztó (Én két félét használtam. Ragasztó stiftet és meleg ragasztót.)
 • Barna festék
 • Egyéb apróságok, amivel még díszíteni szeretnéd

Első lépésként, fogjuk meg az üres gyufás dobozokat, és egy kis barna festék segítségével, öregítsük le a papírt. Én a gyufás doboz egyik külső felét is lefestettem, így biztos nem fog sehol sem fehéren világítani, akkor sem mikor összeilleszted.

Forgasd össze a gyufás dobozokat, és mérd meg, hogy milyen széles négyzetet ad ki! Nekem 9×9 cm-es lett. Miután azt szerettem volna, hogy az Adventi naptár teteje és alja egy picit túllógjon, ezért én 11×11 cm-es méretet határoztam meg.Így a következő lépés, hogy egy karton dobozra mérd fel a kívánt méretet, és vágd ki. Két ilyen darabra lesz szükséged.

Ezt követően, egyszerű karácsonyi csomagoló papírral vond be a kivágott karton négyzeteket! Ahhoz, hogy szépen rásimuljon a teljes felületére, először ragasztó stifttel kend be a karton egyik teljes felületét és simítsd rá alaposan a csomagolóanyagot! Én minkét oldal teljes felületét bevontam.

Adventi naptár DinArt kreatív világa
Adventi naptár alja és teteje

Mielőtt még összeállítanád az Adventi naptáradat, néhány mozzanatra még szükség lesz.

Miután azt szeretnénk, hogy könnyen nyithatóak legyenek az Adventi naptár fiókjai, ezért a gyufás dobozok aljára kis füleket kell ragasztani. Ehhez vágj le a csomagoló szalagból 24db kb. 5cm-es darabokat, és ezt ragasztó pisztoly segítségével rögzítsd a gyufás doboz belső fakkjának aljára!

Miután a kihúzó fülecskékkel megvagy, akkor a kész gyufás dobozokat hármasával ragaszd össze. Én a maszkoló szalagot javaslom erre, mert az szépen egybe fogja őket tartani, és még az illesztések is pontosabbak. Arra mindenképpen figyelj, hogy a kihúzó fülecskék egységesen jól álljanak.

Adventi naptár DinArt kreatív
Adventi naptár egységek ragasztása maszkoló szalaggal.

Így már van nyolc darab három fiókos egységed. Ezeknek az egyik oldalára, szintén csomagoló papírból ragassz oldal mintázatot.

Először mérd meg a szélességét, és a magasságát. Nekem 5,3 cm széles és 4,8 cm magas egységek keletkeztek. Tehát vágj ki 8 db megfelelő méretű kis téglalapot a csomagoló papírból. Vigyázz, hogy ha mintás a papírod, akkor hogy vágod ki, mert nekem sikerült az elsőt elbénáznom, és a minta el volt rajta fektetve. 🙂 Vághattam újat 🙂

Te ne ess ebbe a hibába!

Miután kivágtad az Adventi naptár oldalainak mintáját adó kis lapokat, ezt szintén ragasztó stift segítségével rögzítsd a hármas egységek oldalára. Vigyázat nem mindegy, hogy melyik oldalára, 4-nek szemből nézve a bal oldalára a másik 4-nek pedig a jobb oldalára. Azt is figyeld, hogy a kihúzó fülek alul legyenek.

Adventi naptár DinArt kreatív
Adventi naptár oldalfalának díszítése.

Elérkezett a pillanat, hogy összeállítsd az Adventi naptáradat.

Fogd az egyik karton lapodat, amit már előzőleg becsomagoltál. Ez lesz az Adventi naptár alja.  Vedd elő azt a 4db fiókegységet, aminek a bal oldalára ragasztottál oldalmintát és ragasztó pisztoly segítségével, ragassz fel, úgy, hogy a gyufás dobozok el legyenek forgatva és az oldal minta kívülre kerüljön. A tetején ragaszd őket egymáshoz, így biztosan nem akarnak majd széttartani és szépen egymáshoz fognak simulni.

Adventi naptár DinArt kreatív világa
Az Adventi naptár első emelete, alapra ragasztva

Jöhet a második emelete is az Adventi naptárnak.

A megmaradt 4 elemet szintén ragaszd fel, annyi különbséggel, hogy ellenkezőleg forgatva ragasztod őket. Könnyen fog menni, mert az oldalukon található minta nem engedi máshogy ragasztani 🙂

Ne felejtsd el itt is a tetejükön ragasztó szalaggal egymáshoz ragasztani az elemeket.

Adventi naptár DinArt kreatív
Adventi naptár második emeletének kialakítása.

Következő lépések egyike, hogy a megmaradt becsomagolt kartonlapot is felragaszd, ezzel megadva az Adventi naptár tetejét.

Na de hol maradnak a számok?! Erre két megoldást tudok neked javasolni, vagy felfirkantod rá te magad, vagy ha van számokból álló sablonod, akkor tökéletes szépségeket illeszthetsz rá. Netán van szép számokból álló matricád, azzal nagyon fel tudod dobni az Adventi naptárad kinézetét. Az én matrica számaim túl nagyok voltak ide, ezért bordó csillogós tollat használtam 😉

Utolsó simításként még dekorálhatod egy picit az elkészült Adventi naptáradat, ahogy én is tettem, de ezt rád bízom 🙂

Nézd meg a videót is 🙂

 

Szeretnél értesülni még több kreatív ötletről? Akkor iratkozz fel a hírlevelemre és én folyamatosan értesítelek mindenről.

Feliratkozom a hírlevélre!

További szép napot!

DinArt

2 hozzászólás

 1. Adventi naptár házilag fillérekből? Megmutatom hogyan kell. | DinArt kreatív világa - Alkoss együtt velem!

  2017-11-17 at 11:24

  […] Adventi naptár házilag fillérekből? Megmutatom, hogy készíts egyedi Adventi naptárt házilag. […]

 2. Dekoráció Karácsonyra - Pici Karácsonyi kötött sapka házilag | DinArt kreatív világa - Alkoss együtt velem!

  2017-11-24 at 09:54

  […] Adventi naptár házilag fillérekből? Megmutatom, hogy készíts egyedi Adventi naptárt házilag. […]

Szólj hozzá!

Kérlek várj...

Feliratkozom a hírlevélre!

Szeretnék rendszeresen kreatív ötleteket kapni!

Ha tetszik a blogom, kövess bátran! :)